Bahan2nya
1. ekor sotong kembang kecil
1 genggam cili kering
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
garam dan sebuk perasa
minyak untuk menumis
air
Cara memasaknya
1. potong dadu sotong kembang tersebut dan basuh
2. masukkan sotong kedalam kuali dan untuk keringkan airnya dan masukkan sedikit garam...
3. bila sotong nampak mengecut dan airnya pun kering bolehlah diangkat
4. cili kering tersebut direbus dahulu sebelum diblander bersama2 bawang merah dan putih
5. masukkan minyak utk menumis dan masukkan bahan yang telah diblander
6. masak hingga naik minyak dan masukkan sotong... gaul sehingga rata
7. masukkan sedikit garam dan sebuk perasa berserta sedikit air dan masak sehingga masak
8. boleh diangkat dan dihidangkan
Tujuan sotong itu dikeringkan airnya bersama garam adalah supaya sotong tersebut rasa sedikit masin... kalau kita nak tunggu sotong ni masin didalam sambal memang akan mengambil masa yg lama... sometimes sotong tersebut tak masin pun hanya sambal yg terlebih masin jadinya... tak best lorrr!!! huhuhu...
resepi ini mmg lazat!! terbukti sebab hubby makan banyak... hahaha lagi2 dia buat cicah dengan murtabak yg di beli dipasar Ramadhan petang semalam... nyam2 selamat mencuba ok!....