Hari ni aku nak share resepi Kari Ayam yang aku masak tanpa mengunakan santan sebab Selasa lepas hubby request nak makan kari ayam dengan nasi impit... ehehe
Resepi ni sesuai utk makan berdua... Let check...
Bahan bahan
4 ketul peha ayam
1 biji kentang (dipotong dadu)
2 biji bawang besar
1 biji bawang besar (utk dihiris)
2 biji bawang putih
1 halia (dipotong sebesar ibu jari)
1 batang kulit kayu manis (tak kira besar mana pun)
2 keping bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil campuran rempah (aku tak tahu apa nama2 rempah yg ada tp memang ada dijual dikedai)
1 peket serbuk kari daging (aku guna dlm 2 1/2 sudu besar)
1 1/2 sudu besar serbuk cili
2 keping asam keping
garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
air
Caranya
1. Blander bawang merah, bawang putih, halia, serbuk kari, serbuk cili
2. tumis rempah campuran bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar yang dihiris...
3. bila bawang nampak kekuningan, masukkan bahan yang telah di blander kedalam periuk... gaul rata hingga bahan sebati dan naik minyak
4. masukkan ayam tadi dan gaul beserta garam dan serbuk perasa...
5. masukkan air anggaran ikut kedudukan ayam atau lebih sedikit...
6. masukkan kentang dan gaul sebati...
7. tutup periuk dan biarkan kentang dan ayam betul2 empuk...
8. masukkan asam keping dan gaul....
9. tutup api dan siap untuk dihidang...
sila keluarkan asam keping tadi, jgn dibiarkan lama nanti kari anda menjadi masam tak sedap plak kan... ehehehe tapi paling best bila hubby kata "Ermm sedap kari ayang masak ne..." fuhhhh lega!! sebab sedap... bulan puasa ni susah sikit nak rasa2 so masak memang banyak ikut hati...
Selamat mencuba...